De uitdagingen van leven, wonen en werken in de stad

Ik ben geboren in Rotterdam. Ik werk mijn hele leven al voor het publieke belang vanuit Den Haag, en woon inmiddels in Utrecht. De uitdagingen waarmee steden en hun inwoners te maken hebben, verschillen van de problemen van het platteland en de regio’s. In Rotterdam is er een mooi gezegde op een gebouw: “Steden schuilen niet wanneer het regent.” Ik rijd er vaak en ben altijd ontroerd door die verklaring. Ik vind het ongelooflijk belangrijk dat stedelijke problemen aandacht krijgen in het Europees Parlement. Niet elke stad hoeft de oplossing zelf uit te vinden. In steden spelen centrale thema’s als hoe houden we een gezond leefklimaat, hoe blijven we bereikbaar, hoe parkeren en stallen we al die auto’s en fietsen, hoe gaan we om met ons afval en hoe zorgen we ervoor dat we kunnen blijven wonen, werken en recreëren op zo’n dichtbevolkt stukje aarde zonder elkaar de hersens in te slaan? Hierin zijn Nederlandse steden niet uniek in en het kan vaak ook niet eens meer binnen landsgrenzen worden opgelost. Onderdeel van een gezond Europa zijn gezonde steden, ook daar richt ik mij op

Stem op 23 mei Chantal Hakbijl, #6